Mainos

Haravointijäte hyötykäyttöön

No image
Mainos
Isolta pihaltamme tulee paljon ha­ra­voin­ti­jä­tet­tä. Leh­ti­kom­pos­to­ri on hetkessä täynnä, ja kaa­to­pai­kal­le viemme lähinnä oksat ja muut hitaasti maatuvat. Kaipailen vinkkejä yli­jää­mä­jät­teen hyö­dyn­tä­mi­seen.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Haravointijätteelle löytyy kompostoinnin ohella hyötykäyttöä etenkin syksyllä. Puiden lehdet soveltuvat mainiosti esimerkiksi pensaiden alustoille katteeksi tai kasvimaan humuslisäykseksi.

Haravointijäte levitetään kasvimaalle sadonkorjuun jälkeen ja käännetään maahan syysmuokkauksen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti se voidaan levittää syksyllä kasvimaan katteeksi, joka suojaa maata liettymiseltä ja kuivumiselta. Kate lahoaa vähitellen, ja sen alta paljastuva maa on kuohkeaa ja helppoa muokata.

Keväällä haravointijätettä voidaan levittää kasvimaan käytäville estämään maan tiivistymistä. Sitä voi levittää myös riviväleihin kosteutta pidättäväksi katteeksi. Marjapensaiden ja miksei muidenkin pensaiden juurelle levitettävä haravointijäte toimii maan kosteutta pidättävänä katteena.

Jos nämä konstit eivät auta haravointijätteen sijoittamisessa, suosittelen rakentamaan toisen kompostorin kasvimassan kompostoimiseksi omalla pihalla.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)