Mainos

Tiivistynyt savimaa ongelmana

No image
Mainos
Pihamme maaperä on ajan saatossa tiivistynyt kovaksi savimaaksi. Tammen ja vaahteran lehdet muuttuvat pikkuhiljaa lai­kul­li­sik­si. Myös ko­ral­li­ka­nuk­ka kärsii jostain taudista. Pitäisikö maaperälle tehdä jotain ennen kaikkea tammen ja vaahteran suhteen?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvualustan tiiviys ja sitä kautta aiheutuvat ongelmat, kuten juuriston hapenpuute, häiritsevät osaltaan puiden ja pensaiden kasvua. Huono yleiskunto saattaa puolestaan altistaa puutarhan kasvit erinäisille kasvitaudeille, joihin viittaavat mainitsemanne oireet vaahteran ja tammen lehdissä. Tautien alkuperä saattaa tosin juontaa muustakin syystä.

Esimerkiksi laikkutaudit aiheuttavat puiden lehtiin erikokoisia ja värisiä laikkuja. Härmäsienet muodostavat kasvustoon aluksi vaaleita, sittemmin tummuvia jauhomaisia läiskiä. Oireiden voimakkuus vaihtelee vuosittain vallitsevista sääolosuhteista riippuen.

Korallikanukkaa puolestaan vaivannee lajille tyypillinen versotauti, mikäli varsissa on tummia laikkuja. Voimakkaasti saastuneet versot kuolevat pikkuhiljaa, ja koko pensas saattaa menehtyä. Vioittuneet kasvinosat kannattaakin poistaa sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu.

Kasvitautien torjuntakeinot ovat rajalliset ja toimenpiteet yleensä helpottavat kasvien oloa vain tilapäisesti. Taudin aiheuttajia ne eivät poista. Esimerkiksi säännölliset ruiskutukset Euparen M -torjunta-aineella hidastavat sienitautien etenemistä ja pitävät puiden lehvästöt hieman pidempään siedettävän näköisenä. Puutarhan yleistä hyvinvointia ajatellen tiivistyneiden kasvualustojen ilmastaminen sekä maanparannus hiekalla ja turpeella lienee kuitenkin paikallaan.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)