Mainos

Pihlaja säleikköpuuksi

No image
Mainos
Haluaisin kasvattaa pihlajasta säleikköpuun pergolan katoksi. Voinko istuttaa tontilla kasvaneita nuoria taimia vai tulisiko ostaa yksivartisia taimia puu­tar­ha­liik­kees­tä? Ty­pis­te­tään­kö latva, kun haluttu korkeus saavutetaan ja sivuoksat käännetään katoksi, vai voiko latvankin kääntää katolle? Olen ajatellut muotoilun tueksi puukehikkoa, jonka voi tu­le­vai­suu­des­sa mah­dol­li­ses­ti purkaa. Puukehikko olisi pergolassani sivuosassa. Mikä pihlaja sopisi tar­koi­tuk­seen parhaiten, jos ostan taimet? Pergolan mitat ovat 3 m x 6 m. Olen ajatellut kuutta tainta kolmen metrin välein. Kasvuvyöhyke on I.

Projektinne on varsin haasteellinen. Helpompiakin tapoja pergolan katon verhoamiseksi löytyy. Kasvuvyöhykkeellä I viihtyy esimerkiksi monia reheviä, tarkoitukseen soveltuvia köynnöksiä, kuten köynnöshortensia, piippu- ja laikkuköynnös, sekä paikoin jopa muratti.

Jos kuitenkin haluatte kokeilla säleikköpihlajan kasvatusta, hyödyntäisin tarkoitukseen tontilla kasvavat kotipihlajan taimet. Siirto onnistuu varhain keväällä taimien ollessa lepotilaisia.

Kasvatukseen ja leikkauksiin voitaneen soveltaa säleikössä kasvatettavan hedelmäpuun ohjeistusta. Piiskataimen latva typistetään ensimmäisen kerran istutuksen jälkeen. Yksi leikkauskohdan alapuolelta puhkeavista versoista jätetään kasvamaan latvaksi, heikot poistetaan ja elinvoimaiset oksat taivutetaan vaakatasoon. Toimenpide uusitaan vuosittain keväällä. Kun saavutetaan ”kattokorkeus”, latva taitetaan vaakatasoon, typistetään ja leikkauksia jatketaan samalla tavoin kuin ”pystykasvatuksessa”. Oksia voi harventaa ja typistää myös keskikesällä.

On hyvä tiedostaa, että aikojen saatossa pihlajan runko paksuuntuu ja oksat vahvistuvat. Oksat myös hakeutuvat valoa kohden, mikä etenkin katossa ilmenee voimakkaasti pystyyn kasvavina versoina.

Teija Heinonen

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)