Mainos

Näkö- ja melusuoja pihaan

No image
Mainos
Talomme sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tien varrella. Haluaisimme rakentaa tien ja tonttimme väliin aidan. Etäisyys tielle metsän läpi on noin 40 metriä. Millainen aita kannattaisi rakentaa, jotta melu- ja näkösuojaa saa­vu­tet­tai­siin? Olemme ajatelleet mul­ta­pen­ger­tä, jonka päälle is­tu­tet­tai­siin kuusiaita. Kuinka korkean multakasasta voisi tehdä, ettei se oli liian hallitseva? Millaisia kasveja vallin reunalle kannattaa laittaa? Tontti sijaitsee auringossa, mutta korkeat puut suojaavat pahimmalta paisteelta.
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Maavalli on melkoisen työläs ja kallis toteutettava, eikä lopputulos välttämättä ole täysin odotusten mukainen. Korkeus suhteutetaan yleensä meluhaitan tasoon. Matalasta meluvallista ei ole vastaavaa hyötyä. Jos vallin rakentamiseen ryhtyy, kannattaa tarkistaa, mitä määräyksiä kaava mahdollisesti antaa rakentamiseen. Vallin verhoamiseksi sopivat lehtipensaat, kuten kurtturuusu, virpiangervo ja pihlaja-angervo.

Tapauksessanne toteutuskelpoinen ”äänivalli” voisi olla yhdistelmäistutus lehti- ja havupuita sekä kookkaita isolehtisiä pensaita, kuten puistosyreeni. Useimmiten meluhaitta pienenee pelkästään katkaisemalla näköyhteys häiriötekijään. Kuusiaita antaa tehokkaan ympärivuotisen suojan, mutta vasta vuosien kuluttua.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)