Mainos

Lammen rakentaminen

No image
Mainos
Miten tehdä sa­vi­poh­jai­ses­ta pihalammesta kaunis ja turvallinen?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Tiiviiseen savimaahan kaivettu lampi pidättää vettä luonnostaan. Istuttakaa lampeen runsaasti vesi- ja rannoille kosteikkokasveja. Kasvillisuuden avulla lampeen saadaan biologinen tasapaino. Sitä edesauttavat seuraavat ohjeet:* Älä istuta puita lammikon läheisyyteen.* Pidä 1/3 lammikon vesipinnasta kelluslehtisten tai irtokellujien peitossa.* Hapeta lammikkoa suihkulähteen avulla.* Käytä tarvittaessa levänpoistajia.* Rakenna lammikkoon matalat ja loivat rannat.Sopivia vesikasveja ovat kelluslehtiset kuten kelluskaiholehti, lumpeet, ulpukat, vesitatar ja uistinvita. Irtokellujia ovat esimerkiksi kilpukka, vesihyasintti ja vesipähkinä. Ilmaversoisia puolestaan järvikaisla, järviruoko, heinäkalmojuuri, keltakurjenmiekka, luhtalemmikki, keltamajavankaali, leveäosmankäämi, haarapalpakko, rantakukka, rentukka, sarat, sarjarimpi ja ratamosarpio.

Sopivia rantakasveja ovat tarha-alpi, punalatva, päivänlilja ja isotähtiputki. Etelänruttojuuri on upea suurine lehtineen. Sen leviämistä on syytä pitää kurissa, ettei se valloita koko ranta-aluetta.

Savipohjaisen lammikon rannalle en laittaisi kiviä, koska niitä ei siellä luonnostaankaan ole. Sen sijaan istuttaisin lammikon rannoille rehevän kasvillisuusvyöhykkeen. Se estää luontevasti myös lasten menon veden äärelle. Sen lisäksi aitaaminen voi olla paikallaan, kun lapset ovat pieniä.

Hanna Hentinen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)