Mainos

Kukkaniitty heinärehua kasvaneesta savipellosta?

Mainos
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kukkaniityn perustaminen ei tule olemaan helppoa lannoitetulle ja hoidetulle peltomaalle. Se vaatinee vähintään kymmenen vuoden työn ja runsaasti kärsivällisyyttä. On muistettava, että pellolla on siinä viljeltyjen heinäkasvien siemeniä ja juurakoita sekä maaperässä jo entuudestaankin olevia rikkakasvien siemeniä.
Kukkaniityn perustamisessa on tärkeää köyhdyttää maaperää, jotta siinä eivät enää viihdy monivuotiset, ravinteikasta maata tarvitsevat isokasvuiset rikkakasvit, kuten nokkonen. Jos kyseessä olisi pieni alue, voisit tuoda paikalle paksun kerroksen hiekkaa. Näin paikan maaperän saa kertaheitolla kukkaniitylle sopivaksi. Hiekkaan voit kylvää kukkaniittykasvien siemenet tai istuttaa ne taimina.
Ensimmäisinä vuosina heinikkoa on hyvä leikata parikin kertaa kesässä ja viedä leikkuujätteet tarkkaan pois paikalta. Monivuotiset rikkakasvit täytyy saada hävitettyä pellolta ennen kukkaniittykasvien kylvöä tai istutusta. Aluksi kannattaa kokeilla pienellä alalla tuoreessa maaperässä viihtyvien niittykasvien kylvämistä ja kokemuksen karttuessa laajentaa aluetta vähitellen. Saattaa olla varminta istuttaa paikalle niittykukkia valmiina, muualla puutarhassa kasvatettuina taimina.
Pentti Alanko
 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)