Mainos

Seitti maksaruohossa

Mainos

Mikä aiheuttaa mak­sa­ruo­hoi­hin seit­tiä?­Seit­ti on tahmeaa, ja myöhemmin siitä löytyy noin sentin mittaisia toukkia, joissa on harmahtavia raitoja tai pilkkuja. Vaiva uusiutuu joka kesä, vaikka leikkaan kasvustot pois. Seittiä on mak­sa­ruo­hois­sa ympäri puutarhaa, vaikka kasvualusta on erilainen.

Maksaruohoilla esiintyy kehrääjäkoi (Yponomeuta sedellus), jonka toukat ovat pilkullisia. Se muistuttaa sukulaistaan tuomenkehrääjäkoita, joka verhoaa tuomen sukkaan juuri, kun puu on upeimmillaan kukassaan. Maksaruohoja syövän kehrääjäkoin toukat tekevät samanlaista seittimäistä sukkaa suojakseen ja syövät sen sisällä maksaruohon lehdet repaleisiksi. Toukat ovat suojassa sukan sisällä myös hyönteisten torjunta-aineilta. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Tosin spray-valmisteet tunkeutuvat seitin sisälle melko hyvin. Torjunta olisi hyvä tehdä, kun toukat ovat pieniä ja ennen kuin seittiä alkaa muodostua. Jos maksaruohokasvusto on alaltaan pieni, voit torjua toukat pyyhkimällä maksaruohon varret ja lehdet nahkealla liinalla puhtaiksi.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)