Mainos

Salkoruusuissa ruoste

Mainos

­Sel­viä­vät­kö sal­ko­ruusut?­Ta­val­li­set kak­si­vuo­ti­set salkoruusuni sairastuivat sal­ko­ruusun­ruos­tee­seen, ja lopulta ne piti hävittää. Samassa kuk­ka­pen­kis­sä varttuu myös kaksi monivuotista salkoruusua (Alcea ficifolia), jotka pitkään säilyivät terveinä. Niidenkin lehtiin on ilmestynyt ruos­te­läik­kiä.

Salkoruusunruoste (Puccinia malvacearum) on harmillinen kasvitauti. Se muodostaa lehden alapinnalle aluksi keltaisia, myöhemmin ruskeita ruosteläikkiä ja voi lakastuttaa koko kasvin. Myös lehtien yläpinnalla tauti näkyy keltaisina laikkuina. Tautia voi esiintyä myös muilla malvakasvien heimoon kuuluvilla kasveilla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Ruosteen talvi-itiöt talvehtivat salkoruusun ensimmäisen vuoden lehtiruusukkeessa, josta tauti leviää keväällä muihin kasvulehtiin. Poista ja hävitä saastuneet kasvinosat. Jos epäilet, että ensimmäisen vuoden lehtiruusuke on saastunut, nypi ensimmäiset kasvulehdet pois jo ennakolta, jolloin taudin leviäminen muihin kasvulehtiin katkeaa.

Tarvittaessa voit myös käyttää kemiallista torjuntaa. Puutarhamyymälöistä saa spray-valmisteena tebukunatsoli-valmistetta, jota ruiskutetaan lehtien pinnalle.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)