Mainos

Pensaita aidanteeseen

Mainos

Millaisia pensaita istutan vapaasti kasvavaan ai­dan­tee­seen?­Kor­keut­ta saisi olla puolitoista metriä ja kukintaa eri aikoihin. Syysasukin saisi olla komea. Aidanne tulee savimaahan.

Jyväskylä kuuluu kasvuvyöhykkeeseen III, ja siellä menestyvät monenlaiset pensaat. Vapaasti kasvavassa aidanteessa voi olla useampaa lajia, jolloin saadaan vaihtelevuutta kukintaan ja syysväritykseen. Idänvirpiangervo kukkii kesäkuussa, ja varhain keväällä puhkeavat lehdet värittyvät syksyllä kellanpunaisiksi. Monet pensashanhikit ovat käyttökelpoisia aidannekasveja. Ne kukkivat yleensä heinä–elokuusta alkaen. Keijunruusu ja nukkekurtturuusu tuovat aidanteeseen keskikesän kukintaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kuutamo- ja mustilanhortensia koristavat ryhmää kukillaan loppukesästä, mutta ovat täysikasvuisina parimetrisiä. Marja-aronia on suosittu aidannepensas, jolle korkeutta tulee pari metriä. Sitä harvinaisempi puna-aronia jää hieman matalammaksi. Molemmissa on hieno syysväri.

Savimaata kannattaa istutusvaiheessa parantaa sekoittamalla siihen turvetta, hiekkaa ja kompostimultaa, jos sellaista on saatavilla. Kunnosta aidanteen istutusalue ja poista siitä rikkakasvit. Alkuvuosina rikkakasveja on hyvä kitkeä aidanteen juurelta taajaan, niin pensaat voivat paremmin.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)