Mainos

Miten hoidan pasuunakukkaa?

Mainos
Miten hoidan pa­suu­na­kuk­kaa?

Suomessa kasvatetaan etupäässä neljää pasuunaa (entiseltä nimeltään pasuunakukat): tuoksupasuuna (Brugmansia arborea), enkelinpasuuna (B. x candida), veripasuuna (B. sanguinea) ja kellopasuuna (B. suaveolens). Niitä kaikkia hoidetaan samalla tavalla.

Kukkiakseen pasuunat tarvitsevat keväästä syksyyn paljon valoa, lämpöä, vettä ja lannoitteita. Kasvukaudella pintamulta saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä, mutta kesähelteillä kasvia voi joutua kastelemaan päivittäin. Viimeistään nuokkuvat lehdet kertovat, milloin kasvi tarvitsee vettä. Pasuunoita lannoitetaan keväästä kukinnan loppuun saakka parin viikon välein.

Jos pasuunan siirtää kesäksi ulos, sitä ei saa heti laittaa suoraan aurinkoon, sillä lehdet voivat palaa. Totuta kasvi aurinkoon vähitellen. Loppukesästä se sietää jo suoraa paahdetta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Talvella pasuunat varistavat lehtensä, jolloin niille riittää vesitilkka silloin tällöin. Paras talvettamispaikka on viileä, pakkaseton tila. Lehdettömät pasuunat eivät tarvitse talvella valoa, joten ne voi talvettaa pimeässä kellarissa tai autotallissa. Pimeästä ne tuodaan valoon helmikuussa.

Pasuunoita voi yrittää talvettaa myös sisällä asuinhuoneen lämmössä. Sielläkin ne yleensä varistavat lehtensä. Lisäksi ne pyrkivät kasvattamaan honteloita talviversoja, joissa vihannespunkit mellastavat.

Pasuunat voi leikata milloin tahansa syksyn ja kevään välillä. Itse suosin keväällä leikkaamista. Silloin näen, mitkä oksat ovat talvehtineet parhaiten. Kasvin voi halutessaan typistää tapiksi, reilun 30 sentin mittainen runko riittää.

Leikatut oksan- ja rungonpätkät voi käyttää pistokaslisäykseen. Pistokkaaksi riittää noin 15-senttinen pätkä, joka juurtuu helposti sekä vesilasissa että suoraan multaan pistettynä. Pistokkaat eivät välttämättä kuki vielä samana vuonna.

Lue lisää:

Mikä pilaa pasuunakukan lehdet?

Mitä teen pasuunakukan siemenkodalle?

Pasuunakukka kukkimaan

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (1)
Pepino
24.07.2016

Hei, minulla on "Pink Brugmansia Suaveolens" vuosi sitten keväällä siemenestä kasvatettu. Nyt se kukkii, mutta ongelmana on, että pasuuna avaa kukan vain öisin ja päivisin on kiinni.

II vyöhyke - rannikko. Etelä - lounas 5 kerros lasitettu parveke. Tuuletan parveketta.

Oisko syynä liian lämmin paikka ja viileässä kukkii?