Mainos

Vihreä toukka mustaherukoissa

Mainos


­Mi­kä vihreä toukka syö mus­ta­he­ru­kat?

­Ke­vät­ruis­ku­tus on tehty kahteen kertaan huhtikuun lopulla. Marjoihin tuli ensin kirjavia toukkia ja sitten vihreitä, kuvassa näkyviä touk­kia.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen


Tuntomerkkien perusteella ensimmäinen toukka on isokarviaispistiäinen (Nematus ribesii). Aikuinen pistiäinen on hiukan huonekärpästä pienempi, ja sillä on oranssinvärinen takaruumis. Toukat ovat vihertäviä, ja niissä on mustia pilkkuja. Pää on musta. Tuholaisella voi olla jopa kolme sukupolvea kesän aikana. Toinen sukupolvi keskikesällä on harmillisin ja tekee eniten tuhoa.

Toinen tuholainen lienee karviaiskoisa, joka viihtyy niin herukoissa kuin karviaisessakin. Koisa on ruskeanharmaa perhoslaji, joka munii herukan lehdille yksittäisiä munia kukinnan aikaan toukokuussa. Toukat kuoriutuvat kukinnan lopulla. Ne kaivautuvat raakileisiin. Ne käärivät myös lehdistä ja marjatertuista seittimäisen pesän suojakseen.

Jos toukkia löytyy kukinnan päätyttyä lehdistä, voi herukan ruiskuttaa joko pyretriinillä (Bioruiskute S) tai jollain pyretroidilla (esimerkiksi Sumi Alpha).

Isokarviaispistiäisen ja karviaiskoisan torjunta on samanlainen.

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)