Mainos

Toukka varjoliljassa

Mainos

Tulivatko toukat lannan mukana?

Pihallani on kasvanut varjoliljoja 15 vuotta ilmaan mitään ongelmia. Viime keväänä levitin niiden tyvelle kompostoitua he­vo­sen­lan­taa, ja muutama viikko sen jälkeen nämä toukat il­maan­tui­vat. Onko mahdollista, että toukat palaavat tänä vuonna? Miten pääsen niistä lopullisesti eroon? 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Toukat ovat liljakukon (Lilioceris lilii) toukkia. Niiden ruumiin yläpinnalle muodostuu eritettä. Toukat eivät ole tulleet hevosenlannan mukana.
Aikuinen, paloauton punainen kuoriainen talvehtii karikkeessa, ei lannassa. Se munii keväällä liljakasvien lehtien alapinnalle oranssinvärisiä soikeita munia ryhmiin.
Munat kuoriutuvat 1–2 viikon sisällä, ja toukat nakertavat liljan lehtiä ja kukkaperiä. Myös aikuiset liljakukot aiheuttavat vahinkoa liljakasveissa.
Tarkkaile liljojasi keväällä. Kerää aikuiset liljakukot pois kasveista. Myös lehtien alapinnalta löytyvät oranssit munat kannattaa pyyhkiä pois. Jos liljakukkoja on paljon, voit ruiskuttaa jotakin perustuholaisainetta liljakukkoja vastaan.
Liljakukko on nykyisin sen verran yleinen harmitus puutarhassa, että kokonaan et siitä välttämättä pääse eroon. Tarkkailulla ja torjunnalla voit kuitenkin pitää tuhot siedettävinä.
 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)