Mainos

Tomatillo sairastaa

No image
Mainos
Olen ihastunut tomatilloon ja kasvattanut sitä jo useana kesänä. Viimevuonna tomatillojen latvaosiin tuli kel­tai­sen­vih­re­ää, pahalta haisevaa homettatai sientä. Haju oli niin voimakas, että kas­vi­huo­nee­seen ei tehnyt mieli mennä. Katkoin pahiten saastuneet oksat, alaoksiin tauti ei tullut.Minkä hoitovirheen tein? Onko sama odo­tet­ta­vis­sa tulevanakin kas­vu­kau­te­na?

Sain vuosi sitten tutulta pasuunakukan pätkän. Se kasvoi ja kukki hyvin. Pasuunakukka vietti talven viileässä. Nyt olen leikannut kasvin, sevääntää jo silmuja runkoon. Milloin sille vaihdetaan multa? Leikatut oksat laitoin juurtumaan tutuille jaettavaksi.

Missä olen tomatilloa nähnyt kasvatettavan, se on aina näyttänyt varsin terveeltä. Tomatillonne on saanut jonkin bakteeritaudin. Sen tuntee siitä, että kasvi muuttuu vetiseksi ja limaiseksi ja mätänee kasvisolukossa elävien bakteerien vuoksi.

Onneksi näitä tauteja tapaa meillä harvoin. On oikein poistaa tautiin saastuneet osat ja hävittää ne. Tauti säilyy kasvien osissa tai maassa seuraavaan kasvukauteen asti.Pasuunakukan kasvattaminen ei ole ongelmatonta, mutta ei mahdotontakaan. Vaivannäkö kannattaa, koska se kukkii kesällä pitkään ja komeasti.

Pasuunakukka tarvitsee kesällä runsaasti vettä ja ravinteita. Sitä kasvatettiin meillä aikaisemmin kartanopuutarhoissa. Silloin se talvetettiin viileässä kasvihuoneessa ja siirrettiin kesäksi ulos. Kasvi istutetaan joka kevättalvi uuteen, edellistä hieman isompaan ruukkuun ja lopulta isoon puuastiaan. Pasuunakukan saattaa saada talvehtimaan myös valoisassa asuinhuoneessa. Talvella kastelu on niukkaa.Varminta on talvettaa se viileässä paikassa, jossa lämpötila ei laske alle +5 asteen. Vuotuinen uudelleen istutus on tarpeen kevättalvella kasvun alkaessa.

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)