Mainos

Syreenikiitäjät söivät norjanangervot

Mainos

­Nor­ja­nan­ger­voi­him­me ilmestyi toissa kesänä matoja. Viime kesänä ongelma vain paheni. Pensaissa oli noin kahden sentin mittaisia min­tun­vih­rei­tä matoja, jotka söivät pensaat lähes leh­det­tö­mik­si. Madot alkoivat syödä pensasta ensin varjon puolelta. Lopulta ne etenivät koko taloyhtiön pen­sai­siin.

­Ma­dol­la on päässään kolme ruskeaa pistettä. Sillä on kolme paria jalkoja etuosassaan. Takaosassa on nystyröitä, joilla se liikuttaa itseään eteen­päin.

­Ke­vääl­lä, ennen kukkien puhkeamista pensaiden yllä oli valtavia mustia parvia outoja pieniä hyönteisiä. Oliko näillä hyönteisillä jotain yhteyttä vihreisiin matoihin? Miten madoista pääsee eroon? Voivatko madot siirtyä muihin kasveihin, kuten puu­tar­has­sam­me oleviin pensas- ja ja­lo­ruusui­hin tai pe­ren­noi­hin?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Nähtävästi kyseessä on syreenikiitäjän toukat, jotka eivät syö vain syreenien vaan myös muiden koristepensaiden lehtiä. Niitä on joskus pensasangervoissa, pihlaja-angervossa, kuusamissa, lumimarjassa ja kultaherukassa.

Syreenikiitäjät syövät pensaat nopeasti lehdettömiksi, mutta yleensä niitä ei ole pensaissa enää seuraavana keväänä. Kerran ehdin hätiin, kun erään sairaalan puistossa leikattiin pensasangervoja maata myöten. Niissä oli kuulemma ollut matoja, mutta minä en löytänyt enää yhtään. Satoja pensaita oli jo leikattu alas aivan turhaan.

Osa niistä kasvoi seuraavana vuonna nokkosta ja juolavehnää, sillä ne tukahtuivat rikkakasveihin. Mustilla hyönteisillä ei ole yhteyttä perhostoukan aiheuttamiin tuhoihin.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)