Mainos

Persikan vaivat

No image
Mainos


Hankimme vuonna 2004 per­sik­ka­puun, joka kasvoi ensimmäisen kesän isossa ruukussa par­vek­keel­la­ni Turun seudulla. Vuonna 2005 istutimme sen avomaalle mökillemme si­sä­saa­ris­toon. Kasvupaikka on rinteessä, osan päivää auringossa ja osan varjossa. Vuonna 2006 puu teki jopa syötäviän hedelmiä.

Viime kesänä sitä vaivasi joku kumma tauti. Lehdissä oli punaruskeita laikkuja ja täpliä. Osa lehdistä myös käpristyi. Puu kasvoi, mutta ei kukkinut ollenkaan ja oli koko kesän kärsineen näköinen. Puussa ei ole ennen näkynyt muita ötököitä kuin muurahaisia. Mikä persikkaamme vaivaa? Luin kes­kus­te­lu­pals­tal­ta, että oireet kuu­los­tai­si­vat persikan lehtien käpris­ty­mis­tau­dil­ta (peach leaf curl).


Persikka on puutarhoissamme varsin uusi tuttavuus. Vain harvat lajikkeet talvehtivat Etelä-Suomessa avomaalla ja nekin menestymisensä äärirajoilla. Mainitsemanne oireet saattavat todellakin viitata persikan ”kähärätautiin”. Peach leaf curl on yleinen sienitauti maissa, joissa persikkaa viljellään. Tauti aiheuttaa lehtien kupruilua, käpertymistä ja värjäytymistä punertaviksi joko osittain tai kokonaan. Saastuneet lehdet varisevat ennenaikaisesti. Ne kannattaa kerätä pois ja laittaa roskiin, ei kompostiin. Yksittäisiä, tartunnan saaneita lehtiä voi myös nyppiä puusta.

Laikut ja täplät persikkapuunne lehdissä voivat toisaalta olla myös jonkin laikkutaudin aiheuttamia ja lehtien käpristyminen kirvojen aikaansaannosta. Kurkkasitteko lehtien alapinnoille ja käpertyneiden lehtien poimuihin? Tuholaisten olemassaoloa puoltavat muurahaiset, jotka pitävät kirvoja lypsykarjanaan. Persikan kukkimattomuus voi puolestaan johtua kukka-aiheiden paleltumisesta talven aikana.

Säännöllinen lannoitus, kalkitus ja tarvittaessa kastelu pitää persikkapuun hyvinvoivana ja kasvattaa sen vastustuskykyä tauteja ja tuholaisia vastaan. Mahdolliset tuholaiset voidaan pitää kurissa yleistorjunta-aineilla, kuten Bioruiskute S ja Puutarha-aerosoli. Euparen M puolestaan soveltuu monentyyppisten sienitautien torjuntaan.

Teija Heinonen
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)