Mainos

Ötököitä nauriissa

No image
Mainos
Useana kesänä pieni ja musta ko­va­kuo­riai­sen näköinen ötökkä on syönyt nauriiden ja lanttujen taimet. Myös rucolasta se on tykännyt. Ötökkä on pieni, nuppineulan pään kokoinen. Niitä on ollut tosi paljon, ruis­kut­ta­mal­la ovat kadonneet mutta tulleet sitten takaisin. Nyt niitä on mansikan kukinnoissa. Kaaleja en tänä vuonna kylvänyt, jotta ko. ötökkä ei enää tulisi. Mikä tuholainen on kyseessä ja millä siitä pääsen eroon?


Viljelyksillänne herkuttelee kirppa, joka on ristikukkaisten kasvien, kuten lantun, nauriin, kaalien ja rucolan eli sinappikaalin yleinen kiusankappale. Pienen kuoriaisen hävittäminen kokonaan on vaikeaa, mutta sitä voidaan torjua pyretriiniruiskutuksin, kuten olette tehneet. Kasvuharso viljelysten päällä vähentää kirppatuhoja, samoin kasvimaan säännöllinen sadettaminen.

Kuoriaiset mansikan kukinnoissa ovat todennäköisimmin vattu- tai korvakärsäkkäitä. Pieniä mustia kovakuoriaisia nekin. Kukkivaa kasvustoa ei voi enää ruiskuttaa. Mikäli tuholaiset vioittavat pahoin mansikkaa, ruiskuttakaa kasvusto varhaisessa nuppuvaiheessa ensi kesänä joko pyretriini- tai malationivalmisteella (Malan, Malasiini).

Teija Heinonen
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)