Mainos

Mansikkajauhiainen vioittaa mansikan lehtiä

Mainos


­Mi­kä valkoinen tuholainen rei'ittää mansikan leh­det?

­Se on muutaman millin kokoinen ja lentää perhosen lail­la.


Valkoinen ”minilepakko” on mansikkajauhiainen. Se on kesäisin varsin yleinen tuholainen mansikkamaalla. Mansikkajauhiainen lisääntyy nopeasti ja voi olla joskus jopa merkittävän haitallinen. Se imee kasveista kasvinesteitä ja levittää kasviviruksia.

Jos jauhiaisia on runsaasti, niitä kannattaa ruiskuttaa jollain perustuholaisaineella, varoajat huomioiden. Helpointa on käyttää pyretriiniä, jonka varoaika on vain yksi vuorokausi.

Jauhiainen ei tee reikiä mansikanlehtiin. Sen sijaan reikiin voivat olla syynä korvakärsäkkäät. Ne ovat pieniä, soikeita ja mustia, 5­­­­–9 millin pituisia kuoriaisia. Ne tekevät pieniä koloja lehtiin ja kukkiin. Toukat ovat kellanvalkoisia ja muodoltaan käyriä. Ne elävät maassa ja vioittavat juuria.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kuoriaiset eivät lennä. Niiden pääsy mansikkakasvustoon voidaan estää pitämällä marjamaan ympärys avokesannolla. Jos kuoriaiset ovat jo kasvustossa, tehokkain torjuntakeino on viljelykierto.

Kemiallinen torjunta (pyretriini tai pyretroidit) ennen kukintaa tai sadonkorjuun jälkeen hidastaa kärsäkkäiden leviämistä.

Biologinen torjunta kärsäkkäiden toukkia vastaan on myös mahdollinen kärsäkäs-sukkulamato -tuotteella. Sukkulamadot levitetään kastelukannulla mansikkamaahan, ja ne loisivat kärsäkkään toukat kuoliaiksi.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)