Mainos

Liljakukko ongelma

No image
Mainos
Mitä teen liljojen madoille?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Pienet keltaiset (tai oranssit) madot ovat liljakukon toukkia. Tyypillistä toukille on se, että ne erittävät suojakseen limaista ulostetta. Ne suojautuvat lintuja ja muita eläimiä vastaan tekemällä itsensä pahanmakuisiksi.

Liljakukosta (Lilioceris lili) on nopeasti tullut kotipuutarhojen pahimpia hyönteistuholaisia. Siksi on hyvä syventyä tuholaisen sielunelämään tarkemmin.

Aikuinen liljakukko on kirkkaanpunainen ja soikea ruumiin muodoltaan. Sillä on pitkät mustat tuntosarvet (noin puolet ruumiin pituudesta). Se syö ahmatin lailla liljojen lehtiä, kukkia ja varsia, kuten myös sen toukat.

Kun liljakasvit yleistyivät kotipuutarhoissa 1980- ja 90-luvuilla, alkoivat myös liljakukot levitä Suomessa. Nyt niitä tavataan aina Oulussa saakka.

Liljakasveja esiintyy luonnonvaraisena Suomessa vain muutamia lajeja ja nekin harvinaisina. Esimerkiksi pikkukäenrieskaa (Gagea minima) esiintyy vain Keski-Suomessa saakka. Tästä syystä liljakukkoa on aikaisemmin esiintynyt vähän.

Aikuinen liljakukko talvehtii karikkeessa. Varhain keväällä se tulee syömään ja munimaan liljojen lehdille.

Kotipuutarhurin kannattaa olla jo tällöin tarkkaavaisena liikkeellä. Kevään ensimmäisten liljakukkojen listiminen auttaa paljon, jos lähinaapureilla ei ole liljakasveja pihallaan.

Liljojen lehtien alapinnat on syytä tarkastaa. Jos sieltä löytyy vihertäviä pieniä munarykelmiä, ne kannattaa poistaa vaikka nahkealla liinalla.

Kesällä toukkia ja aikuisia voi torjua pyretriini- ja pyretroidipohjaisilla ruiskutteilla. Jos viitseliäisyyttä riittää, tuholaiset voi poimia ja listiä sormin.

Pertti Rajala
Kuva Paavo Martikainen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)