Mainos

Lehtipistiäinen norjanangervossa

Mainos

Mikä mato syö nor­ja­nan­ger­vot?­Mo­ne­na vuonna nor­ja­nan­ger­voi­him­me on tullut heti kukinnan jälkeen noin puolentoista sentin mittaisia vihreitä matoja, jotka tuhoavat tuoreet lehdet muutamassa päivässä. Madot ilmestyvät lähes joka vuosi uudelleen.

Tuholainen lienee angervoilla yleinen lehtipistiäinen (Nematus spiraeae).

Sen toukka on vihreä ja 15–20 milliä pitkä. Toukat kehittyvät nopeasti ja syövät angervon lehdet nopeasti jopa viikossa. Pientä kärpästä muistuttavat aikuiset pistiäiset talvehtivat Suomessa ilmeisesti koteloina. Koteloista kehittyy toukokuun alussa aikuisia pistiäisiä, jotka munivat heti angervon oksiin. Munat kuoriutuvat, ja aluksi vain 1–2 millin pituiset toukat aloittavat elämänsä syömällä nuoria lehtiä.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Toukat kehittyvät ja kasvavat nopeasti ja pudottautuvat sitten maahan koteloitumaan. Siksi ne löytävätkin takaisin vuosi toisensa jälkeen.

Torjunta pitäisi aloittaa ennen kuin tuhoa alkaa näkyä angervoissa. Kun angervo alkaa kukintansa, on usein jo myöhäistä. Torjuntaruiskutuksen voi tehdä jo toukokuun puolessa välissä. Silloin toukat ovat nähtävissä suurennuslasilla.

Tuholaisten torjuntaan löytyy useita pyretriinipohjaisia valmisteita tai synteettisiä pyretroidi-ruiskutteita.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)