Mainos

Köynnösruusun tuholainen

No image
Mainos
Muutin rivitaloon pari vuotta sitten ja sain samalla ison ’New Dawn’ -köyn­nös­ruusun. Ruusu on täynnä nuppuja, mutta ennen puhkeamista ne kellastuvat ja putoavat. Yritin ruiskuttaa kasvustoa tänä kesänä Tolulla ja män­ty­suo­val­la, mutta siitä ei ollut apua. Löysin Yleisradion julkaiseman Trädgårds­ru­tan-vihkosen, jossa oli kuvaus ro­sens­kotts­te­keln-tu­ho­lai­ses­ta. Kuvaus sopii oireisiin. Aion leikata ruusun alas syksyllä. Pitääkö ruusu hävittää vai riittääkö välivuosi matalaksi leikattuna?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Rosenskottstekeln eli suomeksi ruusunversopistiäinen saa yleensä rauhassa tehdä tuhojaan, kunnes nuorten versojen taipuminen ja mustuminen saa hälytyskellot soimaan. Kun vioittuneita oksia poistetaan, tuhoa aiheuttavat noin sentin pituiset kellanruskeat ruusunversopistiäisen toukat paljastuvat verson sisältä. Oksien leikkaamisesta alas ei välttämättä ole apua, sillä pistiäinen talvehtii maassa. Parhain teho saavutetaan poistamalla toukan vaurioittamat oksat välittömästi vioituksen paljastuttua.

Ruusun nuppujen kuihtumista ja putoamista aiheuttaa myös vattukärsäkäs, joka munii nuppuun ja poistuessaan puree kukkaperän poikki joko kokonaan tai osittain. Vadelmien kimpussa hääräävä tuttu kovakuoriainen pitää eritoten juhannusruususta, mutta paremman puutteessa vioittaa myös muita lajeja. Ruiskutus nuppuvaiheessa yleistorjunta-aineella, kuten Malasiinilla tai Malanilla, tehoaa vattukärsäkkääseen suhteellisen hyvin.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)