Mainos

Kirvoja kirsikalla

No image
Mainos
Millä torjun pienet mustat ötökät kirsikasta?
Kirsikkapuun pienet mustat tuholaiset ovat kirsikkakirvoja (Myzus cerasi). Ne ovat parin millin pituisia ja aiheuttavat lehtien käpertymistä. Myös versojen kasvu estyy.

Kirvat ulostavat tahrivaa, sokeria sisältävää mesikastetta, joka houkuttelee puuhun muurahaiset. Ne puolestaan suojelevat kirvoja peto-ja loishyönteisiltä.

Kirsikkakirvat voivat kesällä siirtyä ruohovartisiin kasveihin, kuten mataroihin ja tädykkeisiin. Millin kokoisia mustia munia voi havaita suurennuslasilla näin kevättalvella kirsikan oksanhangoista.

Kirvoja torjutaan kevätruiskutuksella, jolloin käytetään parafiinivalmisteita (Sun 7, Ei ötököitä -kevätruiskute, Neko-kevätruiskute).

Hyvä ruiskutusaika on huhtikuun lopulla, kun kirsikkapuun silmut alkavat turvota, mutta eivät ole vielä auenneet. Jos kirvoja esiintyy myös kesällä, voi kesäkuussa ruiskuttaa (ei kuitenkaan kukinnan aikana) pyretroidivalmisteilla tai mäntysuopaliuoksella.

Kirsikalla ei onneksi ole kovin paljon muita tuholaisia. Kirsikkakoi (Argyresthia pruniella) voi aiheuttaa joinain vuosina tuhoja. Sen toukka kaivautuu silmujen sisälle ja syö ne.

Pertti Rajala
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)