Mainos

Juhannusruusun taudit

No image
Mainos
Miksi ju­han­nus­ruusun nuput mustuvat ja varisevat?

 


Oireet viittaavat harmaahomeeseen (Botrytis cinerea), joka on yleinen kasvitauti. Toinen tauti voi olla mustalaikku, mutta se iskeytyy useimmiten heinä–elokuussa. Siksi se on harvoin juhannusruusun vaivana.

Eri kasvit ja lajikkeet reagoivat eri lailla harmaahomeeseen. Siten esimerkiksi naapurin ruusut saattavat voida hyvin.

Harmaahometta torjutaan pitämällä kasvusto ilmavana ja hävittämällä sairaat kasvinosat. Jos sairaat kasvinosat heitetään kompostiin, tauti-itiöt saattavat levitä ympäristöön. Siksi homeiset kasvinosat tuhotaan polttamalla tai ne laitetaan jätekuljetuksen mukaan.

Kemialliseen torjuntaan on hyväksytty iprodioni-, fenheksamidi- ja tolyylifluanidivalmisteet. Olen käyttänyt Euparen-valmistetta menestyksellä ruusuille. Siitä löytyy kotipuutarhuripakkaus (10 g), jota on useimmissa puutarhamyymälöissä.

Ruiskutus on hyvä aloittaa kesäkuun puolessa välissä, ennen kuin tautioireet alkavat näkyä. Aine ei nimittäin paranna kasvia. Se ainoastaan estää saastuntaa. Aine muodostaa suojaavan pinnan kasvin lehdille. Ruiskutus on syytä uusia muutaman viikon välein, jotta suojavaikutus säilyy.

Helsingin yliopiston kokeissa on havaittu, että puolukkamehulla on antibioottinen vaikutus. Sen on todettu tehoavan muun muassa harmaahomeeseen.

Kokeilin sitä viime kesänä perennoille (normaalissa juotavassa laimennusuhteessa). Ja kas kuinkaan! Mehulla ruiskutetut perennat olivat terveitä, kun ruiskuttamattomat olivat harmaahomeen saastuttamia.

Pertti Rajala

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)