Mainos

Jättiputki on pihan suuri kiusankappale – näin hävität sen

Mainos

­Jät­ti­put­ket ovat sitkeitä ja myrkyllisiä vie­ras­la­je­ja. Näin niiden hävittäminen onnistuu pihalta.

Kaukasianjättiputki on yleisin Suomessa tavattava jättiputkilaji, kaksi muuta ovat persian- ja armenianjättiputki. Kaikki kolme lajia muistuttavat toisiaan melko paljon. Ensimmäiset kaukasianjättiputket ovat tulleet kartanoiden ja pappiloiden koristekasveiksi Venäjältä 1800-luvulla. Sotien jälkeen siitä tuli suosittu pihakasvi, jota on ollut myynnissä yleisesti. Sarjakukkaiskasveihin kuuluva kaukasianjättiputki on kuin jättikokoinen koiranputki. Sillä on karvainen paksu varsi ja voimakkaan sahalaitaiset lehdet.

Jättiputkien myrkylliset ominaisuudet huomattiin 1990-luvulla. Kasvineste yhdessä auringonvalon kanssa polttaa ihon rikki, ja arveksi jää mustunut ihokudos.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jättiputkien torjunnassa ensisijainen toimenpide on suojautuminen. Pane yllesi kokohaalari, kumisaappaat, kasvosuojus, lippalakki ja kumihansikkaat. Yksittäisen jättiputken voi hävittää kaivamalla sen juurakon maasta. Juurakko voi olla liki metrin syvyydessä. Jos onnistut kaivamaan noin puoli metriä juurakkoa pois, ei kasvi enää jaksa kasvattaa uutta vartta. Jos kasvusto on laaja, hävitystehtävä kannattaa antaa ammattilaisille.

Jättiputkea ei saa päästää siementämään, sillä se leviää siemenistä hyvin tehokkaasti. Siementaimia joutuu niittämään useita vuosia alueelta, jossa jättiukonputki on kasvanut.

Jos kasveja on vain pienellä alalla, ne kannattaa peittää varhain keväällä valoa läpäisemättömällä muovilla tai katteella. Kiinnitä kate painoilla paikoilleen ja estä valoa pääsemästä kankaan alle mistään kohdasta. Näin kasvusto vähitellen näivettyy.

Torjunta-aineita voi käyttää suuriin kasvustoihin, mutta ei kuitenkaan vesistöjen ja lasten leikkipaikkojen läheisyydessä. Toimeen kannattaa ryhtyä keväällä, kun kasvit ovat vielä pienikokoisia. Suosi ympäristöystävällisiä, luonnossa hajoavia tuotteita.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)