Mainos

Heisipensaan tuholaiset

Mainos

Mikä syö heiden lehdet pit­sik­si?­Pie­net mustat ötökät eivät ole moksiskaan män­ty­suo­pa­liu­ok­ses­ta.

Pitsimäinen kuvio viittaa heisinälvikkään (Pyrrhalta viburni) tuhoon. Sen toukka on kellertävä, ja siinä on mustia pikku juovia. Aikuinen kuoriainen on ruskea ja noin senttimetrin kokoinen, joten sen tuntomerkit eivät täsmää tähän tapaukseen.

On mahdollista, että kasvissa onkin kaksi eri tuholaista.

Nälvikkään torjuntaan soveltuvat kaikki kotipuutarhassa käytettävät yleiset pyretriini- ja pyretroidi-pohjaiset tuholaisaineet. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tuholainen löydetään kasvista, sen parempi on torjuntatulos. Tarkkailu on siis avainasemassa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Mustat pienet hyönteiset lumipalloheidessä alkukesästä voivat olla papukirvoja (Aphis fabae). Laji talvehtii heisikasveissa ja viettää alkukesän heisien lehdillä. Ennen juhannusta kirvat muodostavat siivekkäitä yksilöitä, ja ne muuttavat muiden kasvien riesaksi. Muun muassa papukasvit, kehäkukat, asterit ja daaliat ovat niiden herkkua. Kirvat vioittavat lehtiä imemällä kasvinesteitä. Niitä voi olla jopa yli 100 yksilöä yksittäisellä lehdellä.

Papukirvan torjunta on kohtuullisen helppoa. Kirva talvehtii talvimunana heiden oksistossa. Puutarhamyymälöistä saa parafiini- tai rapsiöljypohjaisia kevätruiskutteita. Huhtikuussa kun sää lämpenee, mutta silmut eivät vielä ole auenneet, oksisto sumutetaan kevätruiskutteella. Se muodostaa kalvon talvimunien päälle, ja munat tuhoutuvat.

Yleensä lannoituksen vähentäminen auttaa pitämään tuholaiset paremmin kurissa. Jos heisi kasvaa syvämultaisessa maassa, normaali kevätlannoitus riittää.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)