Mainos

Äkämäpunkki vaivaa mustaherukkaa

Mainos

Miksi mustaherukan silmut turpoavat ja putoavat?

Mustaherukalla on ärhäkkä kasvituholainen eli mustaherukan-äkämäpunkki (Cecidophyopsis ribis), joka on varsin yleinen Suomessa. Kuvaillut oireet ovat tyypillisiä äkämäpunkin oireita. Äkämäpunkki levittää myös suonenkatovirusta mustaherukassa. Lehtiin muodostuu tyypillisesti kellertävä juova, ja lehdissä on kasvuhäiriöitä, kuten myös kukissa. Virus alentaa kasvin elinvoimaa ja vähentää merkittävästi sadonmuodostusta.

Äkämäpunkkia vastaan voi taistella poistamalla turvonneet silmut aikaisin keväällä ja tuhoamalla ne. Myös heikentyneet oksat on syytä poistaa ja polttaa. Joskus tuholainen voi aiheuttaa myös koko kasvin kuoleman.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lähistöllä on lievästi saastuneita vanhoja pensaita, on hyvä harkita, kannattaako samaan paikkaan istuttaa uutta herukkapensasta. Punkit leviävät tuulen mukana helposti uusiin pensaisiin.

Lue lisää:

Äkämäpunkki koivun lehdissä

Koristepuiden ja -pensaiden tuholaiset

Ammattilaisen ohjeet kasvinsuojeluun

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (2)
Meilläkotona.fi-toimitus
14.04.2016

Hei! Vaikea sanoa näkemättä, mitä keltainen siitepölyn tapainen on. On vaikea uskoa, että tuhka hillitsisi punkkeja, koska ne leviävät esim. tuulen mukana. Noin suuren marjatarhan tarkastamiseen kannattaisi ehkä kutsua jo kasvinsuojelun asiantuntuja vierailulle, niin selviäisi kerralla, miten laajalti äkämäpunkki on pensaita saastuttanut.

Onko peli menetetty
13.04.2016

Huomasin äkämäsilmun viereisessä terveennäköisen silmun lehtien aluissa jotain pientä keltaista, aivan kuin siitepölyä. Onko ne äkämäpunkkeja tai niiden toukkia? Jostain luin että tuhkan sirottelu pensaiden juurelle saattaa hillitä punkkeja. Saako tuhka olla sitä mitä on tullut kun olen polttanut vanhoja sairaita puskia vai täytyykö tuhka hävittää jollain muulla tavalla? Minulla on vain n. vajaa sata vanhaa puskaa ja kaikki neuvot on tervetulleita.