Mainos

Omenapuun jänistuhot

No image
Mainos
Viime syksynä istuttamamme omenapuu kuivui jänisten syötyä runkoa. Nyt kuitenkin huomaan puun varresta kasvavan lehtiä. Voiko puuta enää pelastaa? Mitä tulisi tehdä?

 


Puun voi hyvinkin pelastaa, jos se versoo uutta kasvua maan rajassa olevan jalonnuskohdan yläpuolelta. Tällöin puun jalo-osa on säilynyt, ja tuleva kasvu on puuhun vartettua lajiketta, ei maanalaista perusrunkoa.

Antakaa puun vihertyä rauhassa ja seurailkaa, mikä osa puusta kuivuu kesän mittaan. Puulle voi kasvattaa uuden latvan sitomalla ylimmän kasvavan verson varovasti pystyasentoon rungon myötäisesti, kun verso on hieman puutunut. Nuori pehmeä verso saattaa katketa sidottaessa.

Ensi kesänä voitte leikata puun kuivat osat, mutta jättäkää runkoa sen verran, että uuden latvan kiinnitys onnistuu. Kun uusi latva on lähtenyt kunnolla kasvuun ja puutunut, voidaan kuiva rungon tynkä poistaa kokonaan. Muut uudet versot kasvatetaan puun sivuoksiksi, joita jätetään runkoon sopivin välein. Näin puulle muodostuu muutamassa vuodessa uusi latvus ja uudet sivuoksat.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)