Mainos

Miksi tammissa on usein lehtiä talvellakin?

Mainos

Lehtensä pudottavat puut aistivat syksyn tulon mittaamalla päivänpituutta. Niiden lehdissä on biokemiallinen yön pituutta mittaava systeemi, ja siten puu ”tietää”, että talvi on lähestymässä. Vuodenajan määrittäminen on tärkeää, koska lehdet eivät toimi hyvin kylmissä olosuhteissa ja talvella ne haihduttaisivat vettä aivan liikaa. Lehdistä on siis päästävä eroon talven ajaksi.

Puut tekevät tämän niin, että ne ottavat ensin lehdistä talteen kaikki tarpeelliset aineet, kuten valkuaisaineet eli proteiinit, ja muut typpi-
tai fosforipitoiset yhdisteet, kuten lehtivihreän. Lehtiin jää jäljelle käytännössä vain selluloosa. Sen hajottaminen olisi työlästä, eikä siinä ole kasvin kannalta mitään täysin välttämätöntä.

Kun lehdistä on otettu kaikki tarpeellinen talteen, lehtiruodin tyveen kehittyy korkkipitoinen irtoamissolukko. Se on hohkaista, mutta toisaalta tukkii johtosolukon, niin että lehden lopulta pudotessa taudinaiheuttajat eivät pääse kasvin sisään johtosolukon kautta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä sitten tapahtuu tammenlehdissä, koska ne kuihtuvat, mutta eivät putoa? Puu ottaa lehdistä talteen arvokkaat ainesosat, mutta irtoamissolukko ei muodostu normaalisti, ja siksi lehdet jäävät ruskeina ja kuivuneina kiinni puuhun. Näin käy varsinkin nuorille tammille. Fysiologiset tapahtumat puussa eivät kerro sitä, miksi näin tapahtuu. Asiaa on selvitetty monelta kannalta. Kuivuneista lehdistä saattaa olla hyötyä puille esimerkiksi siten, että ne keräävät talvella lunta, mikä suojaa puuta pakkaskuivumiselta varsinkin tuulisella säällä. Toisaalta ne voivat saada puun näyttämään kuolleelta ja surkealta, jolloin hirvet eivät ehkä syökään tammen versoja vaan tyytyvät viereiseen pajuun.
Toisaalta kuivat lehdet voivat tarjota lepopaikan ja suojan hyönteisten lepomuodoille, mikä voisi olla haitallista puille keväällä. Hyödyt ovat ilmeisesti kuitenkin haittoja merkittävämmät, sillä muuten tämä ominaisuus olisi todennäköisesti kadonnut evoluution kuluessa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)