Mainos

Ruusun kukan läpi kasvaa uusi verso?

Mainos

Silloin tällöin puutarha- tai luonnonkasvin kukan läpi kasvaa uusi verso, joka on pienempi ja hennompi kuin kasvin varsinainen verso. Kukka kehittyy pää- tai sivuverson päähän niin, että kasvupiste muuttuu lehtiä ja vartta tuottavasta solukosta kukan solukoita tuottavaksi kasvupisteeksi.
Verho- ja terälehdet sekä emi- ja hedelehdet ovat muuttuneita lehtiä. Joillakin kasveilla tämä on helposti havaittavissa. Esimerkiksi tulppaanin kukassa voi usein nähdä terälehtiä (oikeastaan kehälehtiä), jotka ovat puolittain kasvulehden näköisiä. Samoin kerrannaiskukkaisten lajikkeiden monet terälehdet ovat kehittyneet hedelehtien paikalle. Joissakin kerrannaisissa kukissa – esimerkiksi monella hortensialajikkeella –
ei ole enää lainkaan heteitä tai emejä.
Koska kukan osat ovat vain muuttuneita kasvulehtiä ja kasvupistekin on sama kuin normaalisti kasvavan verson kärjessä, on helppo ymmärtää, miksi ruusun kukan läpi voi kasvaa verso. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Verson kärkikasvupiste on ensin alkanut muuttua kukan osia tuottavaksi solukoksi. Se on kasvattanut normaalin ruusun kukan verholehdet ja niiden sisäpuolelle terälehtiä, joiden keskelle kasvaa normaalisti hedelehtiä ja emiö. Poikkeavassa kukassa kasvupiste on jostain syystä alkanut tuottaa uudelleen vihreää versoa ja kasvulehtiä, ja siksi kukan keskelle kasvaa uusi verso. Nyt voidaan kysyä, että miksi?
Yleensä kukkien kehitykseen vaikuttavat päivänpituuden muutokset, joskus kasvin fysiologinen ikä ja ulkoilman lämpötilanvaihtelut. Ruusuihin vaikuttavat voimakkaimmin päivänpituus ja lämpötila. Kun päivänpituus on sopiva, kärkikasvupiste havaitsee tämän ja solujen kehityskulku alkaa muuttua. Tässä ruusun kukassa tämä järjestelmä ei olekaan toiminut täydellisesti, vaan kasvupiste on palautunut alkuperäiseen toimintaansa ja jatkanut kasvuaan versona.
Kurt Fagerstedt

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)