Mainos

Marjatuomipihlajan kasvatus

No image
Mainos
Yli kaksi metriä korkeat saskatoon-pensaat tuottavat vähän marjoja. Pensaat ovat terveen näköisiä, ja ne ovat kasvaneet hyvin jo kolme vuotta. Pitäisikö niitä lannoittaa? Pitääkö latvoja leikata? Miten korkeiksi nämä saskatoon-pensaat kasvavat?

Saskatoon-pensaiden pituuskasvu kolmen vuoden aikana on ollut melkoisen voimakasta olettaen, että ne on istutettu normaalikokoisista, puutarhamyymälöissä myytävistä taimista. Rehevä kasvu viittaa runsasravinteiseen maahan, joka kasvattaa versostoa sadon kustannuksella. Saskatoon-pensaanne ovat myös vielä varsin nuoria, mikä sekin vaikuttaa marjomiseen.

Marjatuomipihlajaa lannoitetaan keväisin typpipitoisella, moniravinteisella seoslannoitteella. Kourallinen pari rakeista lannoitetta on yleensä riittävä määrä. Tapauksessanne jättäisin ensi keväänä typpipitoisen lannoituksen kuitenkin väliin. Syyslannoitus fosfori-kaliumpitoisella lannoitteella puolestaan edesauttaa kukka-aiheiden kehittymistä ja vaikuttaa myönteisesti sadon määrään. Elokuussa annettava syyslannoitus parantaa myös pensaiden kylmänsietokykyä. Saskatoonit kasvavat 1,5–4 metriä korkeiksi lajikkeesta riippuen. Pensaita leikataan harventamalla. Latvoja ei kannata typistää.

Teija Heinonen

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)