Mainos

Jalosyreeni näivettyy

Mainos

Miksi jalosyreeni näivettyy? Pihassamme on monta mo­ni­run­kois­ta 'Ludwig Späth' -ja­lo­sy­ree­ni­pen­sas­ta. Tänä vuonna osaan rungoista ei puhjennut lehtiä ollenkaan, silmut kyllä paisuivat. Samassakin pensaassa osaan rungoista puhkesi lehdet, mutta ne jäivät normaalia pienemmiksi, vaaleammiksi ja hiukan kä­per­ty­neik­si. Oksat ja rungot eivät kuitenkaan kuivuneet tai kuol­leet.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

On vaikea sanoa varmasti, mikä jalosyreenilajiketta vaivaa, mutta selostuksestasi päätellen pensaissa voi olla jokin kasvitauti.

Jalosyreeneillä on tavattu lakastumistauteihin kuuluvaa versopoltetta (Phytophthora) ja bakteeriversotautia (Pseudomanas syringae), joita ei voi torjua.

Sairastuneiden pensaiden oksat on syytä poistaa ja polttaa, ettei tauti leviä muihin pensaisiin, torjuntakeinoja kun ei ole. Versopoltteen havainnosta pitäisi aina ilmoittaa viranomaisille. Katso tarkemmin osoitteesta http://www.evira.fi/files/products/1348552639541_versopolte_fi.pdf.

Erilaisia kasvitauteja tulee nykyään helposti ulkomailta tuotujen taimien mukana. Taimia hankkiessa on hyvä tarkistaa, onko kasvi ulkomaista tai kotimaista tuotantoa. Hiljattain olin kuuntelemassa luentoa metsäpuiden uusista sienitaudeista, joiden leviämistä Suomeen pelätään. Osa on jo meiltä löydettykin, kuten saarnea tuhoava saarnensurma. Senkaltaiset lakastumistaudit saattavat tappaa isojakin syreenipensaita. Muistan nähneeni sairastuneen jalosyreenilajikkeen vuosia sitten Englannissa, eräässä kasvitieteellisessä puutarhassa. Puutarhuri kertoi huolestuneena, että vuosittain muutama syreenipensas tuhoutuu tautiin. Kun kävin puutarhassa hiljattain, siellä ei enää ollut jalosyreeneitä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)