Mainos

Aroniapensaiden huono kunto

Mainos

Mitä teen aro­nia­pen­sail­le?­Tont­tim­me rajalla kasvaa kym­men­vuo­tias, noin kolme metriä korkea marja-aronia-aidanne. Nyt kolme sen pensaista näyttää kuolevan. Voiko niitä elvyttää leikkaamalla vai pitääkö pensaiden tilalle istuttaa uudet?

Olisi hyvä selvittää, miksi juuri nämä pensaat eivät enää viihdy, etteivät mahdolliset uudet taimet kärsi samasta ongelmasta. Ovatko ne kasvaneet toistensa varjossa? Siinä tapauksessa lisäkasvua on tullut vain valoa saaneisiin osiin. Aronia kestää hyvin leikkausta, mutta se ei tee kitukasvuista pensasta hyväkuntoiseksi. Jos leikkaat ränsistyneet pensaat alas, viereisten pensaiden oksat ja lehdistö levittäytyvät tyhjään tilaan. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Silloin ränsistyneiden pensaiden mahdolliset uudet versot eivät saa tarpeeksi valoa. Samoin käy uusille taimille. Suosittelen, että leikkaat koko aidanteen alas 20–30 sentin korkeudelta, jolloin kaikki pensaat saavat yhtä lailla valoa. Ota myös pensaiden tyvellä kasvava ruoho pois ja kata paljas maa hakkeella tai nurmisilpulla, niin nurmi ei vie pensailta vettä ja ravinteita.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)