Mainos

Voiko 15-metristä tammea lyhentää latvasta?

Mainos
Pihallamme kasvaa 30-vuotias juurestaan haarautunut tammi, jonka korkeus on noin 15 metriä. Tammi kasvaa lähellä asuin­ra­ken­nus­ta. Se on tuuhea ja taipuu kovalla tuulella siten, että on pelättävissä sen kaatuvan rakennuksen päälle. Olen ajatellut lyhentää tammea latvasta muutaman metrin ja sivuiltakin karsia ja lyhentää oksia siten, että lopputulos on mah­dol­li­sim­man symmetrinen. Onko tämä järkevää ja olisiko puu operaation jälkeen enää elin­kel­poi­nen?

Latvasta voi poistaa jonkin verran painoa, että repeytymisvaara pienenee. Tammi on hyvin kestävää puuta, mutta repeytymisvaara on kiinni runkojen haarakohdan kunnosta.

Jos haarakohdassa ei ole onkaloita, voi olettaa, että se on hyvinkin kestävä. Varmuuden vuoksi latvaa voi keventää lyhentämällä latvan kärkioksia. Leikkauskohta on oksahaaran kohdalla. Latvusta kannattaa leikata kauttaaltaan, että tasapaino säilyy. Älä kuitenkaan poista liian suuria oksia. Pyri pitämään leikkaushaavan halkaisija alle seitsemän sentin kokoisena, jotta puu pystyy korjaamaan haavat.

Puu kestää paremmin monen ohuen oksan poiston kuin yhden ison. Latvan keventäminen kannattaa jakaa usean vuoden ajalle.

Jos olet epävarma puun kestävyydestä ja haluat säilyttää sen, sille on hyvä tehdä tuenta. Puunhoitaja eli arboristi osaa tehdä oikeaoppisen ja kestävän tuennan puuta säästävillä materiaaleilla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)