Mainos

Vanhan kirsikkapuun leikkaus

Mainos
Voinko leikata vii­si­met­ri­set kirsikkapuut metrisiksi? Puut ovat 40-vuotiaita. 

Jos leikkaat minkä tahansa puun poikki rungosta, se luultavasti kuolee joko heti leikkauksen jälkeen tai viimeistään lähivuosina. Typistäminen tai tapittaminen vie puulta runsaasti energiaa. Se kasvattaa seuraavana vuonna pitkiä vesiversoja, joissa on suuret lehdet. Vesiversot ovat erittäin heikosti kiinni rungossa ja repeytyvät helposti.

Rankasti typistetty hedelmäpuu ei tee hedelmää, koska se pyrkii korjaamaan vauriot ja kasvattaa nopeasti uuden, luutamaisen latvan. Rungossa oleva suuri haava ei koskaan umpeudu, vaan jää portiksi lahottajasienten itiöille, jotka heikentävät lisää tapituksesta vaurioitunutta puuta. Näin ollen puun tulevaisuus on olematon.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jos puu on tullut liian suureksi, harvenna ja pienennä sen latvaa niin, että leikkaushaavat jäävät läpimitaltaan alle viisisenttisiksi. Leikkauskohdan tulee olla aina oksahaaran kohdalla. Näin oksistoon ei jää paljaita tappeja. Haavat jäävät niin pieniksi, että puu pystyy kasvattamaan ne umpeen. Leikkaa kirsikkapuuta keskikesällä, jolloin siltä ei tule kumivuotoa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)