Mainos

Vaahteran syysleikkaus

No image
Mainos
Pihallamme kasvaa neljä 30-vuotiasta mon­go­lian­vaah­te­raa 2,5 metrin välein. Ajoit­tai­ses­ta har­ven­ta­mi­ses­ta huolimatta ne ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne peittävät jo liiaksi lähistöllä kasvavaa yli kol­mi­met­ris­tä katajaa ja yli kak­si­met­ris­tä tuijaa. Leikkasin ko­kei­lu­mie­les­sä 6-7 vuotta sitten yhden vaahteran oksat lokakuussa lehtien putoamisen jälkeen niin, että jäljelle jäi vain metrin korkuinen runko. Samalla tavalla olen pitänyt kurissa hopeapajuja. Mon­go­lian­vaah­te­ran radikaali syysleikkaus onnistui, ja jo toisena kesänä leikkauksen jälkeen pensas oli erittäin tuuhea. Nyt aion tehdä saman tempun ruskan jälkeen kaikille neljälle vaahteralle. Mitä haittaa tai riskiä lokakuun jäl­ki­puo­lis­kol­la tehtävällä radikaalilla oksien poistolla voi olla?

Radikaalissa tapituksessa on aina riskinsä, sillä toimenpide avaa lahottajasienille useita kulkuaukkoja rungon sisälle. Myöhäissyksyn leikkauksissa piilee lisäksi umpeutumattomille leikkaushaavoille aikaisen talven uhka pakkasineen.

Vaahteran sukuisten kasvien leikkaaminen suositellaan tehtäväksi syyskesällä keväisen mahlavuodon johdosta. Leikkauksilla tarkoitetaan yleisimpiä hoitoleikkauksia, kuten oksiston harvennusta.

Pensasmaisen mongolianvaahteran runkojen katkaisu metrin korkeudelta kuulostaa hurjalta. Teillä on kuitenkin hyviä kokemuksia syysleikkauksesta, joten oman harkinnan mukaan riskit tiedostaen onnea toimenpiteeseen. Yleisesti en oikein voi suositella kyseistä leikkaustapaa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)