Mainos

Terijoensalavien elvytys

Mainos
Elvyttääkö leikkaus te­ri­joen­sa­la­vat? Noin 20-vuotiaat isot ja leveät puut ovat osittain lehdettömiä kesäisin. 

Vanhan terijoensalavan latvan varjossa kasvavat oksat ovat monesti pieniä ja katkeilevat herkästi. Usein ne menettävät lehtensä ja kuolevat. Tällaiset oksat voi leikata pois mihin aikaan vuodesta tahansa.

Terijoensalavan kasvutavalle on ominaista, että pyöreän latvan kärjissä kasvaa lehtiä, kun taas lähempänä runkoa oksat ovat paljaat. Jos haluat harventaa oksia, voit lyhentää niitä oksahaaran kohdalta, mutta puu ei sitä vaadi. Läpimitaltaan alle viisisenttiset leikkaushaavat paranevat parhaiten.

En suosittele typistämistä tai niin sanottua tapittamista, jolloin paksu runko tai paksuja oksia katkaistaan poikki. Puu kasvattaa haavakohtien ympäriltä pitkiä vesiversoja. Vesiversot ovat erittäin heikosti kiinni rungossa ja katkeavat helposti. Isot haavat eivät ehdi kasvaa umpeen puun eliniän aikana. Sienitaudit pääsevät niiden kautta puuhun jatkuvasti ja heikentävät sitä entisestään.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Tapittaminen sekoitetaan usein niin sanottuun lehdestämiseen. Jos haluaa pitää isoksi kasvavan puun pienenä, sitä monesti lehdestetään. Lehdestämisleikkaukset aloitetaan, kun puu on vielä nuori ja leikkaushaavat jäävät pieniksi.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)