Mainos

Tammen leikkaus

Mainos

Us­kal­lan­ko leikata tammea? Pihallamme on 15-vuotias tammi, jonka alimmat oksat ovat noin 180 sentin korkeudella. Naapuria ahdistaa alimman oksan kärjen työntyminen heidän puolelleen, ja hän onkin pyytänyt oksan leik­kaa­mis­ta. Oksan paksuus on noin kolmasosa rungon paksuudesta. Milloin ja miten oksa kannattaa leikata, tai voiko sitä vain typistää? 

Tammen kannalta parasta olisi, jos oksan lyhentäminen riittäisi. Silloin voit leikata oksanhaaran kohdalta. Koska oksat kasvavat pituutta joka kesä, uutta versokasvua kannattaa lyhentää ehkä jopa joka vuosi keskikesällä. Siten ehkä voit välttää uusien oksien työntymisen naapurin puolelle.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Jos oksassa ei ole haaraa tai haaratkin työntyvät kauttaaltaan naapurin puolelle, eikä niiden järkevä lyhentäminen ole mahdollista, viimeinen vaihtoehto on koko oksan poisto. Poista ensin oksasta liikapaino, jolloin kuoren repeytymisen riski rungon läheltä pienenee.

Halkaisijaltaan 5–7-senttisten oksien haavat kasvavat nopeasti umpeen. Paksumpienkin oksien haavat kasvavat umpeen, mutta siihen menee enemmän aikaa. Haavanhoitoaineilla ei ole puulle merkitystä. Sileä ja itsekseen kuivuva haava, jonka oksankaulus on ehjä, paranee parhaiten. Lahottajasienien itiöt eivät viihdy kuivassa ympäristössä.

Leikkaa joko keväällä ennen kasvuunlähtöä tai keskellä kesää juhannuksen jälkeen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)