Mainos

Syreeniaidan leikkaus

No image
Mainos
Ri­vi­ta­lo­pi­ho­jen väliset syreeniaidat ovat epäsiistin näköiset. Aidat ovat vanhat, ja niitä on leikattu eri puolilta eri tavoin ja ta­lo­yh­tiöi­den välillä myös eri aikaan. Syreeniä on leikattu yleisimmin kerran vuodessa juhannuksen jälkeen, monesti vasta syyskesällä. Toinen puoli on monesta kohtaa paljon leveämpi kuin toinen puoli ja kasvusto on tuuhea vain latvasta. Onko aidan pa­ran­ta­mi­sek­si olemassa muita vaihtoehtoja kuin alasleikkuu? Minkä levyisenä ja korkuisena aita olisi kaunein?

Kysymyksestänne ei ilmene, onko rivitaloyhtiönne kasviaidanne unkarin- vai pihasyreeniä. Näitä kahta yleistä aidannekasvia uudistetaan hieman eri tavoin.

Unkarinsyreeni sietää voimakasta leikkausta – tarvittaessa myös alasleikkauksen – ja versoo radikaalin toimenpiteen jälkeen erittäin nopeasti. Pihasyreeni sen sijaan uusiutuu huomattavasti lajitoveriaan hitaammin. Kasvin hoitoleikkaus onkin tavallisesti vain oksien harventamista vanhimmasta päästä.

Mainitsemanne tuuhea latvus lienee seurausta pelkästään latvojen typistämisestä, mikä on johtanut kasvun haaroittumiseen vain leikkauskohdasta. Tämän seurauksena pensaiden alaosat ovat jääneet harvaksi.

Mikäli kysymyksessä on unkarisyreeni, ehdottaisin versojen alas leikkaamista ensi keväänä. Syreenit ovat kauneimmillaan kukkivina aidanteina, mutta vapaasti kasvavina ne ovat melkoisen suuria rivitalopihojen väliaidoiksi.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Unkarinsyreeni soveltuu myös muotoon leikattavaksi kasviaidaksi. Sopiva korkeus määritellään useimmiten niin, että aita antaa riittävän suojan, mutta on kohtuudella hoidettavissa. Kasvusto kannattaa leikata muotoonsa myös keväisin ennen lehtien puhkeamista. Uutta kasvua jätetään tällöin vain 20–30 senttiä.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)