Mainos

Syreeni puumaiseksi

Mainos
Miten leikkaan syreenin puumaiseksi?

Syreenin taimesta voi hyvin kasvattaa pikkupuun. Valitse kasvatukseen mieluiten lajike, joka ei tee runsaasti juurivesoja. Pihasyreeni (Syringa vulgaris) muodostaa runsaasti juurivesoja, kun taas puisto- (S. x henryi) ja unkarinsyreeni (S. josikaea) eivät tee niitä yhtä voimakkaasti.

Poista taimesta kaikki muut paitsi kaikkein voimakkain ja pystykasvuisin verso. Siitä tulee pääverso ja puun runko. Leikkaa pääversosta alaoksat pois niin, että jäljelle jää muutama latvaverso. Jos pensas on hyvin matala, anna rungon ensin kasvaa vähän pituutta. Voit siis tulevina vuosina poistaa alaoksat rungosta sitä mukaa kuin pääverso kasvaa pituutta ja tekee uusia latvaoksia. Latvaversoja kannattaa leikata, jotta ne haaroittuvat. On hyvä muistaa, että oksa haaroittuu leikkauskohdan läheltä. Muotoile latva keväällä ennen lehtien puhkeamista.

Kun leikkaat keväällä, se edistää kasvua, kun taas kesäleikkauksella on kasvua hillitsevä vaikutus.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Poista juuristosta ja rungon alaosista kasvavat uudet versot. Parhaiten onnistut, jos nyhdät ne pois kesäkuussa ennen kuin verso puutuu. Jos leikkaat verson pois myöhemmin kesällä, saattaa leikkauspinnan lähelle jäädä silmu.

Vanhasta, laaja- ja voimakasjuurisesta syreenipensaasta on vaikea saada yksirunkoista puuta. Suuri juuristo kasvattaa enemmän juurivesoja kuin pieni. Taimikaupoissa on nykyään hyvä valikoima rungollisia syreenejä, jolloin leikkaustöissä epävarmempikin puutarhuri onnistuu hyvin pienen runkopuun kasvattamisessa.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)