Mainos

Siperianhernepensaan uudistus

Mainos

­Pen­sa­sai­ta­ni on ilmeisesti si­pe­rian­her­ne­pen­sas­ta. Miten ja milloin sille voi tehdä uu­dis­tus­leik­kauk­sen? Aidasta näkee kesällä lävitse ja kasvua tapahtuu vain ylhäällä. Miten her­ne­pen­sas­ta tulisi lannoittaa ja hoitaa?

Siperianhernepensasaitaa, Caragana arborescens, voidaan uudistaa lepotilaisena joko varhaiskeväällä tai myöhään syksyllä. Leikkaustapoja on kaksi, joista radikaalimmassa poistetaan kaikki versot lähes maanmyötäisesti ja aidan kasvatus aloitetaan aivan alusta.

Hillitympi tapa nuorentaa hernepensasta on katkaista oksisto noin metrin korkeudelta. Toimenpiteen yhteydessä kavennetaan myös kasvuston leveyttä aidan molemmilta sivuilta niin, että leikkauspintoja syntyy tasaisin välein aivan tyveltä aina metrin korkeudelle. Näin aita saadaan tuuhettumaan myös alhaalta.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Hernepensasaidan kevätlannoitteeksi sopii esimerkiksi typpipitoinen moniravinteinen Puutarhan Kevät -lannoite tai vastaava. Elokuussa aidalle voidaan tarjoilla fosfori-kaliumpitoista Puutarhan Syksy-lannoitetta.

Muita hoitotoimenpiteitä on kasvualustan kitkeminen rikkaruohoista sekä säännölliset muotoonleikkaukset 1–2 kertaa kesän aikana kasvun voimakkuudesta riippuen.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (2)
Meilläkotona.fi:n toimitus
22.08.2016

Hei Pekka,

Vaikea sanoa, miten käy. Voi käydä hyvin tai huonosti - riippuen siitä, millaisessa kunnossa pensasaita oli ennen leikkausta. Jos aita oli hyväkuntoinen, se luultavasti alkaa uudistua juurakosta vähitellen. Jos aidan pensaat olivat valmiiksi huonokuntoisia ja juuristoalue rikkaruohojen valtaama, pensaat eivät välttämättä jaksa uudistua.

Pensaat olisi aina parempi leikata lepotilaisina eli lehdettömään aikaan ja mieluiten vielä varhain keväällä ennemmin kuin syksyllä. Nyt, kun oksissa on lehdet ja oksat leikataan näin rajusti alas, lehtien mukana pensaista lähtee runsaasti elinvoimaa. Kasvien lehdethän yhteyttävät ja tuottavat kasville ravinteita kasvuun.

Voit auttaa pensaikkoa kitkemällä kaikki ylimääräiset kasvit, myös nurmikon, sen juuristoalueelta pois. Voit myös antaa hieman syyslannosta. Kitkemisen ja lannoituksen jälkeen juuristoalueen voi jättää niin sanotusti mullokselle, mutta rikkakasvit on helpompi pitää kurissa, kun laitat siihen sentin-parin kerroksen haketta.

Jos nurmikko kasvaa pensaiden tyvelle saakka, tältä videolta saat vinkit nurmikon poistoon:
http://www.meillakotona.fi/koti-tv/video/JyZmdhMDE60vuDHhX_Xnie1ed9shwOJl

Pekka
20.08.2016

Hei. Mitenköhän minun siperianherne pensaikon käy kun leikkasin sen kolmesta metristä 10-20cm, nyt elokuussa? Pensaikko oli vanha