Mainos

Sembramännyn karsiminen

Mainos
Miten ja milloin karsin sembra­män­tyä? Haluan karsia 30-vuotiaan sembramännyn alimpia oksia, jotta ruo­hon­leik­kuu helpottuisi. 

Joidenkin sembramäntyjen alaoksat kuivuvat ja vain latvaosa säilyy vihreänä. Laji viihtyy parhaiten valoisalla paikalla, ja pienikin varjo saattaa aiheuttaa neulasten karisemisen. Jos alaoksat ovat kuolleet, voit poistaa ne milloin tahansa. Jos puu on vihreä alas saakka, poista elävät oksat kevättalven aikana tai keskellä kesää, kun alkukesän versokasvu on hidastunut.

Pyri pitämään leikkaushaavat halkaisijaltaan alle seitsemänsenttisinä. Jos oksa on kovin paksu, tarkista onko mahdollista lyhentää sitä oksanhaaran kohdalta. Jos oksa ei ole haaroittunut, lyhentäminen ei ole mahdollista.

Älä poista rungosta saakka yhdellä kertaa useita oksia, jotka kasvavat lähellä toisiaan. Sen sijaan voit ajoittaa oksien poiston usealle vuodelle, jolloin osa haavoista ehtii aloittaa umpeutumisen ennen kuin seuraavat oksat karsitaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kun sahaat oksan rungosta saakka, haavasta saattaa valua pihkaa pitkin runkoa. Jos haluat välttyä siltä, voit ensin jättää jäljelle pienen tapin. Poista se, kun tappi on kuivunut. Jätä haavat käsittelemättä. Pihka toimii havupuiden luonnollisena haavanhoitoaineena.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)