Mainos

Riipparaidan leikkaus

Mainos
Istutin vuosi sitten kaksi riip­pa­rai­taa. Ne ovat tuuhettuneet valtavasti, ja niiden oksat roikkuvat maahan saakka. Leikataanko oksat keväällä ennen vai jälkeen kukinnan? Miten lyhyeksi oksat katkaistaan? Tarvitseeko pensas kesällä ohennusta tai harvennusta? Mistä kohdin oksa pitää leikata? Voiko kasvua ohjata enemmän si­vusuun­taan?

Riipparaita leikataan varhaiskeväällä lepotilaisena. Toimenpiteen avulla pyritään kasvattamaan puun latvuksesta sateenvarjomaisen leveä. Ylitiheää oksistoa voidaan sekä harventaa että typistää. Typistäminen tehdään aina verson yläpinnalla olevan silmun takaa, mikä ohjaa kasvua sivusuuntaisesti ja tekee latvuksesta leveämmän. Sairaat, vaurioituneet, heikot ja riippamuodosta poikkeavat oksat voidaan poistaa kokonaan, samoin rungonmyötäisesti kohtisuoraan alaspäin riippuvat versot. Lisäksi poistetaan kaikki tyvestä ja rungosta mahdollisesti kasvavat oksat ja vesat.

Koska puunne on vielä nuori ja oksat ulottuvat nyt jo maahan saakka, suosittelisin typistämään versoja melko voimakkaasti. Leikkaaminen kiihdyttää muutenkin voimakaskasvuisen raidan kasvua, joten latvusta jouduttaneen harventamaan myös kesän aikana.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)