Mainos

Pensaiden leikkaus?

Mainos

­Pi­has­sam­me on paljon pensaita ja puita, jotka ovat olleet hoi­ta­mat­to­mi­na 10 vuotta. Tuleeko pensaisiin uutta kasvua, jos leikkaan ne tyvestä poikki? Vai kannattaako kaikki vaihtaa täysin uusiin? Voiko jotain kasveja leikata vain osittain ja saada ne siten jälleen kau­niik­si?

Joitakin kasveja voi uusia leikkaamalla ne 10–15 sentin mittaisiksi. Yleisesti ottaen lehtipensaita voi leikata harventaen, jos on epävarma kestävätkö ne alasleikkausta. Pensasta ei kannata leikata puolesta välistä poikki, koska versokasvua ei välttämättä tule juuresta, vaan leikkaushaavojen ympäriltä. Silloin kasvista tulee luonnottoman luutamaisen näköinen.

Norjanangervon ja monet muut pensasangervot voi leikata alas. Joitakin ruusupensaita voi leikata samoin. Jos on epävarma sietääkö ruusu alasleikkausta, sitä voi aina harventaa. Herukka- ja karviaispensaita voi harventaa siten, että jätetään jäljelle noin 25 nuorinta versoa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Havupensaat eivät kestä leikkausta yhtä hyvin kuin lehtipensaat. Ainoastaan marjakuusi ja tuija sietävät kovempaa leikkausta.

Vanhoista omenapuista poistetaan ensisijaisesti kaikki kuolleet oksat, sen jälkeen toinen kahdesta hankaavasta ja oksat, jotka kasvavat suoraan latvan sisään. Näin saat hoitamattoman puun aika hyvään malliin.

Pensaiden leikkaukset kannattaa ajoittaa kevääseen ennen kasvuunlähtöä, puita voi leikata samaan aikaan tai keskikesällä.

Katso myös video-ohjeet:

Pihasyreenin harvennusleikkaus

Pajuangervon alasleikkaus

Mustaherukan harvennus

Aronian alasleikkaus

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)