Mainos

Mustaherukan leikkaus

Mainos

Ostimme neljä vuotta sitten oma­ko­ti­ta­lon, jonka puutarhassa on kookkaita mus­ta­vii­ni­mar­ja­pen­sai­ta. Pensaat olivat isoja, leik­kaa­mat­to­mia ja huo­no­tuot­toi­sia. Syksyisin leikkasin pensaista vanhat ja huo­no­kun­toi­set oksat, ensimmäisenä syksynä eniten. Pensaat vesovat voimakkaasti ja marjoja on todella vähän vain vanhemmissa alaoksissa. En lannoita pensaita mitenkään, koska kasvu on niin runsasta. Onko toivoa saada pensaista vielä hy­vä­tuot­toi­sia vai pitääkö istuttaa uudet pensaat? En usko, että leikkasin pensaita liikaa ja kasvu johtuisi siitä.

Vanhoja, tiheitä mustaherukkapensaita nuorennettaessa neuvotaan poistamaan kerralla noin kolmannes vanhimmista ja huonoimmista versoista. Harventamista jatketaan seuraavana vuonna, ja lopulta kolmantena tai neljäntenä vuonna poistetaan viimeiset huonot oksat. Näin pensaaseen saadaan eri-ikäisiä versoja, jotka turvaavat sadon.

Mustaherukka tuottaa parhaan sadon 2–3-vuotiailla oksilla. Viidennestä ikävuodesta alkaen versojen sadontuottokyky alkaa laskea. Tasainen sato saadaan, kun pensaita leikataan säännöllisesti, mutta kohtuullisesti. Sopivana versomääränä pidetään 20–25 versoa pensasta kohden.

Tavoitteena on jättää pensaaseen joka vuosi 7–8 uutta versoa. Mikäli uusia versoja on huomattavasti tätä runsaammin, suosittelen niiden varovaista harventamista. Muuten pensaiden leikkaaminen kannattaa hetkeksi unohtaa. Todennäköisesti pensaan kasvu tasaantuu, ja uudet versot alkavat tuottaa satoa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)