Mainos

Maanpeiteruusun hoito

No image
Mainos
Miten menettelen kaksi vuotta vanhan Rote Max Graf -maan­pei­te­ruusu­ni kanssa syksyisin ennen talven tuloa? Viime syksynä en leikannut sitä yhtään, haravoin vain koivun lehtiä juurelle. Kesällä lannoitin ruusu­ra­vin­teel­la silloin tällöin ja kastelin. Tänä kesänä ruusu kasvatti kolmisen pitkää ja rehevää vartta. Kukinta oli heikompaa kuin edellisenä kesänä. Kasvupaikka on suojainen ja aurinkoinen tii­vis­sa­vi­ses­sa maassa. Is­tu­tus­kuop­pa voisi tosin olla hiukan syvempi ja leveämpi. Leikkaanko pitkiä varsia missään vaiheessa? Ne kasvavat penkistä nurmikolle, mikä hankaloittaa ruo­hon­leik­kuu­ta.

Maanpeiteruusuja ei tarvitse leikata syksyllä. Myös keväällä useimmiten riittää vain talvivaurioita kärsineiden oksien poistaminen. Ylipitkiä versoja voi sen sijaan tarvittaessa typistää pitkin kasvukautta.

Rote Max Graf on ilmastollisesti arka ruusulajike, jonka talvehtimista edesauttaa tyven suojaaminen kuivilla lehdillä tai talvisuojaturpeella, kuten olette tehneetkin. Maan kevyesti routaannuttua kasvuston päälle voi myös levittää ilmavan havukerroksen.

Ahdas istutuskuoppa tiivissavisessa maassa ei tarjoa parhaita mahdollisia kasvuneväitä maanpeiteruusulle, jonka kasvun ja kukinnan perusedellytyksenä on syvä, kuohkea ja ravinteikas kasvualusta. Harkitsisin myös ruusun kasvualustan laajentamista ja savisen mullan kuohkeuttamista karkealla hiekalla ja maanparannusturpeella tai hyvin muhineella kompostimullalla. Mahdollinen uudelleen istutus kannattaa tehdä varhaiskeväällä pensaan ollessa lepotilassa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)