Mainos

Kuusiaita vai aidanne

Mainos
Ostimme viime kesänä vanhan koulun Itä-Suomesta. Tontin rajalle on istutettu kuusiaita joitain vuosia sitten. Aiemmat asukkaat ovat lan­noit­ta­neet puita kesäisin, mutta aitaa ei ole leikattu. Itse toivoisimme mah­dol­li­sim­man luon­non­mu­kais­ta aitaa. Puut on istutettu melko tiheään, ja ne ovat vajaat 2 metriä korkeita. Emme haluaisi perinteistä leikattua kuusiaitaa, vaan ehjistä, kauniista kuusista koostuvan van­han­ai­kai­sen kuusiaidan. Onko sellainen mahdollinen? Kuinka harvaan kuuset tulisi harventaa, jotta ne kasvaisivat tuuheiksi ja kauniiksi alhaalta asti? Onko lannoitus eduksi vai haitaksi?


Tilannetta näkemättä on vaikea suositella jotain tiettyä harvennusväliä. Täysikasvuisina kuuset vievät tilaa leveyssuunnassa useita metrejä, mutta näin radikaaliin harvennukseen en tässä vaiheessa vielä lähtisi. Sen sijaan harventaisin aidannetta hillitysti asteittain poistamalla aluksi esimerkiksi vain joka toisen taimen. Seuraamalla puiden kasvua tilantarve on helpompi määrittää, minkä jälkeen lisäharvennuksia tehdään tarpeen mukaan.

Kuusien lannoitus on yleensä melko niukkaa. Kohtuullisesta ravinnelisäyksestä keväällä ei ole toki haittaakaan. Lannoitteeksi sopivat parhaiten havukasvien omat erikoislannoitteet.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)