Mainos

Hevoskastanjan leikkaus

Mainos

Voinko poistaa he­vos­kas­tan­jas­ta oksia? Pihamme 40 vuotta vanha puu haarautuu metrin korkeudelta neljään melkein yhtä suureen haaraan.

Syy leikkaukseen olisi hyvä tietää, jotta voisin antaa tarkkoja neuvoja. Onko haarakohdassa heikko haaraliitos ja vaarana, että jokin haaroista saattaa romahtaa? Vai onko jokin haaroista tiellä? Kummassakin tapauksissa kannattaa poistettavaksi ehdotetut haarat poistamisen sijaan pienentää.

Hevoskastanja on olosuhteissamme herkkä puu. Voimakkaiden leikkausten seurauksena puuhun jää eliniäksi suuria haavoja, jotka saattavat koitua sen kohtaloksi. Voit pienentää latvaa leikkaamalla haarojen kärjistä osan oksistosta pois. Tee leikkaushaava aina oksahaaran kohdalta, jolloin jäljelle ei jää paljaita tappeja. Näin myös haava jää hyvin pieneksi. Puu kestää paljon paremmin monta pientä haavaa kuin yhden ison.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Samassa yhteydessä kannattaa keventää koko latvaa, jotta puun tasapaino säilyy. Leikkaa mieluiten keskellä kesää juhannuksen jälkeen tai keväällä ennen lehtien puhkeamista.

Jos haaraliitos on heikko ja vaarana on rungon repeäminen, myös latvaa on syytä tukea, keventämisen lisäksi. Latvatuenta on hyvä teettää puunhoidon ammattilaisella. Näin puuta saa säästettyä mahdollisimman paljon ja tuennan tehtyä riittävän korkealle.

Puunhoitajia eli arboristeja löydät esimerkiksi Suomen Puunhoidon Yhdistyksen kautta.

Lue lisää:

Näin onnistut hevoskastanjan kasvatuksessa

Kuinka vanhana hevoskastanja kukkii?

 

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (1)
Alaston hevoskastanja
29.09.2016

Nyt 30.9.16 olisi tarve leikata hevoskastanjaa, jotta auto mahtuisi pihaan talveksi. En ole uskaltanut kun varotettu lahosta tms, mutta puu on jo n. 6m korkea. Pakko leikata, mutta rakas puu! Vähän lehtiä jäljellä, odotan ne pois? Hyvä puu.Se suojaa kummallisilta naapureilta, joista rouva alasti hakee postin. Appi sanoi, että 70-luvulla oli hyvä juttu. Nyt sanon että ei ole enää.