Mainos

Aronian leikkaus

Mainos
Mikä on marja-aronia-aidan oikea leik­kausai­ka? Leikataanko kerran vai kaksi kasvukauden aika ja kuinka pitäisi leikata?

Jos haluat marja-aroniasta muotoonleikatun, tuuhean ja tyvelle saakka vihreän aidan, sen kasvua kannattaa leikata istutusvuodesta alkaen ainakin kerran vuodessa.

Muotoonleikattua aitaa typistetään kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun, kun alkukesän versokasvu on hidastunut. Jos aita on nuori ja kasvussa, jätä noin 15 senttiä uutta kasvua. Jos aita on jo sen korkuinen kuin haluat, voit leikata enemmän ja säästää uutta kasvua noin 5 senttiä. Jos aita kasvaa vielä loppukesän aikana runsaasti, voit tasoittaa sen seuraavan vuoden keväänä ennen lehtien puhkeamista eli maalis–huhtikuussa.

Yleensä on hyvä yrittää muotoilla aitaa niin, että alaosa on yläosaa leveämpi. Muuten yläoksat varjostavat alaoksia, lehdet kuihtuvat valon puutteessa ja aidasta tulee alaosastaan lehdetön. Marja-aroniaa on vaikea leikata A-muotoiseksi, sillä pensaan luonnollinen kasvutapa on hyvin pysty. Pyri pitämään aidan profiili mahdollisimman suorana.

Ohjeet aronian alasleikkaukseen

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)