Mainos

Aronia-aidan leikkaus

Mainos
Ri­vi­ta­lo­yh­tiös­säm­me on kak­si­vuo­ti­aat aro­niais­tu­tuk­set. Tarkoitus on, että ne toimivat aikanaan kunnon pen­sa­sai­toi­na asuntojen pihojen välissä. Taimet ovat nyt kasvaneet metrisiksi. Kuulin väitteen, jonka mukaan ne pitäisi leikata matalaksi ensi keväänä, jotta niistä tulisi tuuheita pensaita. Miten matalaksi pensaat leikataan? Entä kuinka korkealta ja milloin leikataan seuraavan kerran? Miten korkeiksi pensaat kasvavat mak­si­mis­saan? Kyseessä on ilmeisesti ko­ris­tea­ro­nia.

Koristearonia, Aronia x prunifolia, on kauneimmillaan vapaasti kasvavana aidanteena, jolloin se kasvaa kaksi metriä korkeaksi, kukkii keväällä valkein kukin, marjoo runsaasti talouskäyttöön sopivia mustia marjoja ja virittyy syksyllä värikkääseen ruskaan. Vapaasti kasvavaa aidannetta leikataan yleensä harventamalla eli poistamalla vanhimpia oksia pensaan keskiosista.

Koristearonia sopii myös muotoon leikattavaksi aidaksi, joskin lajin koristeellisuus heikkenee oleellisesti. Myös leikkaustapa on erilainen. Leikattavien aitojen versoja typistetään voimakkaasti keväisin ennen silmujen puhkeamista sekä päältä että sivuilta. Edellisen kesän hyvin haaroittunutta kasvua jätetään jäljelle vain 10–20 senttiä. Muotoleikkaukset keskikesällä aloitetaan viimeistään, kun aita on halutun korkuinen.

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)