Mainos

Angervon ja kanukan leikkaus

Mainos
Pihallamme kasvaa aidanteena vir­pian­ger­voa ja kanukkaa, jossa on kelta-vihreät lehdet. Ne on istutettu kaksi vuotta sitten eikä niitä ole vielä leikattu. Pitäisikö pensaat leikata, jotta niistä saisi mah­dol­li­sim­man tuuheat? Miten ja mihin aikaan? Kuinka korkeaksi kanukka kasvaa? Viime syksynä istutimme näkösuojaksi muutaman hopeapajun. Kuinka leikata, jotta niistä saisi mah­dol­li­sim­man tuuheat, muttei kovin korkeat?

Taimien haaroittumista edistävä istutusleikkaus kannattaa tehdä välittömästi istutuksen yhteydessä tai viimeistään seuraavana keväänä, jos istutus ajoittuu syksyyn. Toki taimia voi leikata tuuhistumisen edesauttamiseksi myöhemmässäkin vaiheessa, mutta kasvatus joudutaan aloittamaan ikään kuin alusta.

Mikäli virpiangervojen, Spiraea chamaedryfolia, ja kanukoiden taimet ovat haaroittuneet niin, että niissä on 3–5 versoa tyvestä lähtien, ei leikkaaminen ole tarpeen. Jos kasvu on piiskamaista, versot voi katkaista esimerkiksi 20 sentin pituisiksi. Kelta-vihreälehtinen keltakirjokanukka, Cornus alba ’Gouchaultii’ kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Hopeapaju, Salix ’Sibirica’, on sen sijaan tyypiltään erittäin suurikokoinen ja voimakaskasvuinen, ja vaatii runsaasti kasvutilaa. Lajin korkeuden kontrollointi johtaa leikkaamiskierteeseen, mikä kiihdyttää entisestään versojen kasvua. Uutteran typistämisen seurauksena hopeasalava lopulta menettää luontaisen muotonsa ja kauneutensa. Mikäli paju lajina miellyttää, hopeasalavaa hillittykasvuisempia, suojapensaaksi sopivia lajeja ovat esimerkiksi reilun kahden metrin korkuiseksi kasvava punapaju ja 3–6 metrin mittaisiksi venyvät kori- ja huurrepaju.

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)