Mainos

Voinko tehdä mansikkamaan nurmikon päälle?

No image
Mainos
Voinko tehdä mansikkamaan nurmikon päälle ko­ho­penk­kiin? Riittääkö pohjalle suo­da­tin­kan­gas?
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen

Mainitsemanne tekotapa tuntuu houkuttelevalta, mutta aivan noin helposti ei oikeaoppinen mansikkamaa synny. Suosittelen nurmikon poistamista tulevan mansikkamaan alta. Kasvualusta kunnostetaan kuohkeaksi hiekkamultamaaksi. Se kannattaa lisäksi lannoittaa ja kalkita. Vähätyppiset syyslannoitteet sopivat hyvin mansikan peruslannoitteeksi. Peruskalkitukseen voidaan käyttää esimerkiksi jauhemaista dolomiittikalkkia. Mansikalle ihanteellinen kasvualustan pH-luku on 6–6,5.

Maanparannuksen jälkeen hyvin muokatusta maasta muotoillaan 10–15 senttiä korkeita, 60–90 sentin levyisiä kohopenkkejä. Leveys riippuu yleensä katemateriaalina käytettävän muovin tai katekankaan leveydestä. Penkkejä muotoiltaessa on tärkeää, ettei kasvualustaan jää vettä kerääviä painanteita.

Vanhalle nurmelle perustettavassa mansikkamaassa on syytä huomioida, että ruohikot ovat sepäntoukkien eli juurimatojen asuinympäristöä. Pienet kellertävät madot tekevät tuhojaan kasvustossa syömällä taimien juuria ja nakertamalla juurenniskaa.

Toukat on torjuttava ennen mansikan taimien istuttamista. Kasvualusta on syytä kesannoida noin kahden kasvukauden ajan ennen taimien istuttamista.

Teija Heinonen

Kommentit

Kysy, tai kerro miten onnistuit!
Kommentit (0)